duminică, 21 septembrie 2014

Balada

Miorița. Asta ca să pun și eu umărul la rata mică a promovabilității la BAC. Și să aud în continuare gluma aia de lemn ''Dacă n-ai luat BAC-ul poți să-l iei la Galați sau Brăila''. Cu 3 lei dus-întors, dacă nu treci cu bicicleta. Că de pod peste Dunăre nu poate fi vorba, cică milionul de euro profit de la Bac-ul de Galați, plus, eventualul milion de euro de la Brăila, pe an, ar acoperi investiția abia în 10 ani. Prea mult. Mai ales dacă în condițiile traficului actual, mai punem la socoteală și faptul că podul merge cu motorină. Așa că, în ritmul ăsta, o să fac de 50 de ori înconjurul lumii cu bicicleta în latitudine și în longitudine, iar când o să mă întorc tot n-o să fie pod. În schimb, avem concerte gratis la care nici măcar nu dau bilete, să le colecționăm și noi ca oamenii normali.

Dar, să revenim asupra analizei baladei ''Miorița'' culeasă din popor de Vasile Alecsandri, toamna probabil, că dacă nu avea viță-de-vie de cules, pruni, nuci, s-a apucat de cules versuri. Ori avea doar viță de vie.

''Cu trei ciobãnei. / Unu-i moldovan, / Unu-i ungurean / Și unu-i vrâncean'' - tema autonomiei. Când sunt mai multe nații, sigur una vrea autonomie. Vezi ultimele cazuri de referendum pentru autonomie din Gibraltar și Scoția. Mie mi-ar place să le-o dea, așa o să trebuiască să cer pâine în ungurește, că m-am săturat să cer în românește și să mi se dea. Eu cred că ăia se duceau fără bani.

''Iar cel ungurean / Și cu ce-l vrâncean, / Mãri, se vorbirã, / Ei se sfãtuirã / Pe l-apus de soare / Ca sã mi-l omoare / Pe cel moldovan,'' - tema complotului. Da, că românul nu se poate abține să facă el măcar o conspirație mică, mai ales dacă mai au și vreo galerie în spate. Care apropo, e pe cale de desființare.

 ''Stãpâne, stãpâne, / Îți cheamã și-un câine, / Cel mai bãrbãtesc / Și cel mai frãțesc, / Cã l-apus de soare / Vreau sã mi te-omoare''- tema dezvăluirii complotului. Pentru oi și câini.

''Oițã bârsanã, / De ești nãzdrãvanã,/ ... / Ca sã mã îngroape / Aice, pe-aproape,'' - tema morții probabile. Când vine amenințarea morții, românului nu prea-i place să lupte din cauză de biserici multe. Așa că se pregătește cum se cuvine, cumpără loc de veci, cumpără sicriu, flori, poate chiar de la serviciile funerare de la mine din piață unde au mascotă o pisică. Sper să nu fie ăsta vreun alt motiv de omorât pisici.

''Dacã-i întâlni / Mãicuțã bãtrânã, ''- mitul ascunderii sub fuste. Că da, o spunem răspicat, românul se ascunde sub fusta mamei, sau sub cratița nevestei. Greu au mai ieșit la luptă, chiar pentru țărâna lor.

 În moldova trebuie să fuți pe cineva în gură/cur ca să fii respectat!

Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

2 comentarii: