miercuri, 4 martie 2015

Train Tripping.

Good.

Adică spre capitală. Cum am trăit 10% din viață în capitale, 30% la țară și 60% în orașe de provincie, în mare parte moldovenești, aș putea să mă consider țărano-provincialo-moldovean, așa că orice călătorie spre capitală ar avea nevoie de un ghid. De bună funcționare.

1. Dacă v-ați pocnit cu vreo zeitate din polis-ul Galați și aveți nevoie de oftalmolog, vedeți că în aceiași zi puteți să faceți programare la dentist pentru detartraj și albire, la ofertă. 25 de lei.

2. Dacă, din întâmplare, mai este și un concert cu o zi înainte și este soldout, prietenii nu au de unde să facă rost de bilet, dați în ... mea un mesaj pe pagina de Facebook a evenimentului. O să se găsească cineva care o să vă dea bilet la suport act la 75% din valoare. După ce vezi biletul ar fi bine să dai și minim o bere omului data viitoare când ajungi în capitală.

3. Dacă ai timp doar vreo jumătate de oră de la muncă până la tren și o escală de unde trebuie să-ți iei bicicleta, ia-ți bilet cu o zi înainte, pentru că, în sfârșit, ți-ai luat liber la un concert. Accidental, dar ai reușit.

4. Ai ajuns în gară cu cinci minute înainte să plece trenul, n-ai bilet de bicicletă, tragi o țigară, cafea nu mai ai timp să iei, ești la ultimul vagon și te întreabă ''nașa'' dacă ai bilet. Nu spune ''nu'', dar întreabă dacă poți lega bicicleta de mânerele ultimului vagon.

5. Răspunsul e dubios, nu vine până nu pleacă trenul. Eu că o demontez, femeia de acord, ceva era putred. Dacă tot o demontam, puteam s-o bag în ultimul compartiment, cel al CFR. Am acceptat bucuros, mai ales că tipa drăguță din compartiment deja mi-a dat numărul de telefon. Ca să ajung la ultimul compartiment din tren, a trebuit să trec prin vagonul de clasa I, cum avea doar un singur rând de scaune, pe o parte și pe alta, nu era nimeni, am dat o tură de bicicletă prin vagon, sub privirile, prima dată enervate, apoi amuzate ale ''nașei''. Cinci lei face șpaga. Brăila nu-i în moldova.

6. Dacă ați ajuns în ultimul compartiment din tren cu bicicleta demontată, singur, iarna, ar trebui să vă simțiți bucuroși. Dacă nu sunteți un pic mahmuri și aveți un pic de energie ați putea rezista aerului condiționat pe timp de iarnă. Dacă nu mergea trenul lin între FarAwayCity și Buzău, nu ajungeam întreg. Dacă mergea repede, mă luau extratereștrii de frig.

7. Dacă sunteți tâmpiți și vă luați bicicleta pe timp de iarnă, uitați-vă pe internet câte grade sunt. Cu echipament de iarnă, minus un grad e bine, dar, cu cifre mai mici, ca în contractele de la bancă, scrie viteza vântului, umiditatea și câte grade se simt, adică minus 13. Nu le simțiți decât când ajungeți la somn. Minus 12 ore.

8. Dacă prin megasupermiracolalianiereaplaneteloruniversuluifărăvreopisicăneagrăîncale ați făcut rost de bilet și nu aveți cu cine vă duce la concert, căutați prăvălia cu GPS-ul de pe telefon. Se găsesc un tip și două tipe din Tulcea care caută aceeași prăvălie. Te urci cu ei în mașină și ai o companie plăcută. Tulcea nu-i în moldova.

9. Complicat. Vrei să te cazezi la cei mai dragi veri și verișoare. Nu-i timp, ajungi târziu. Să știi că o să ajungi să mănânci cu două ore înainte de plecare o pizza undeva în Regie. Ce-i drept, o plătește el. Dă-o-n bicicleta mea de treabă.

10. Plecarea din capitală. Fără CFR iarna, aleg TFC, e cald, dar în ... mea să poți fuma zece la sută din țigară într-o stație e inuman. Afară. Bine, mai era o mică, aproape minoră agitată de o aștepta taică-su, norocul ei.

Au mai lipsit niște ochi frumoși, plăpânzi, darnici, au fost cu mine, sunt acolo, la elvețienii ăștia cu suflet neamțo-italiano-francez.



Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

2 comentarii:

  1. No bine, no! Bicicleta, bicicleta ce caută în capitală? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă nu depind de cineva în materie de mișcare în București, o iau. Pun Gps-ul, căștile pe telefon, privesc peisajul, și-mi spune ''Turn left''. :)

      Ștergere